Het evenement

Een evenement? Wattan?

Op zaterdag 12 oktober 2019 heeft het Ommekracht evenement plaatsgevonden op Het Hogeland College in Warffum. Juist, een dag waar de kracht van Stad en Ommeland centraal stond.

Het evenement stond in het teken van creativiteit en innovatie. Een frisse blik op bekende thema’s met 8 mooie visies en ideeën voor de toekomst. Het was een erg enerverende dag waarin serieus hand in hang ging met gezelligheid. De 8 thema’s waren Energie & Duurzaamheid, Jeugd- & Dorpsvoorzieningen, Vervoer, (Lokale) Zorg, Positionering & Imago, Arbeidsmarkt & Kenniseconomie, Woningbouw en Cultuur & Toerisme.

In de ochtend hebben we per thema nagedacht over hoe Groningen er uit zou zien in 2040. Wat zijn de ontwikkelingen en kansen? Dit resulteerde in 8 visies op de toekomst!
Vanuit dit toekomstbeeld zijn we terug gaan denken naar het nu: wat kunnen we nu doen om daar te komen? Hieruit kwamen uiteindelijk meerdere toffe ideeën uit.

Aan het einde van de dag werden alle visies/ideeën gepitcht aan de jury. De uiteindelijke winnaar was het idee van de groep Jeugd- en Dorpsvoorzieningen met hun idee om Studenten/Ouderen Campussen in omliggende dorpen van Groningen op te zetten. Erg actueel gezien de woningkrapte voor studenten, eenzaamheid van ouderen en leegstand in de regio. De publieksprijs ging naar het groepje Woningbouw met hun idee om circulaire wijken op te zetten, een samenwerking tussen overheid, RUG, Hanze en de lokale bewoners.

Ook het groepje van Vervoer niet onvermeld blijven met hun Mobility Challenge. Als het aan hun ligt vliegt er straks wel degelijk iets boven Groningen, namelijk drones! Dit groepje werd zelfs uitgenodigd op het provinciehuis om in gesprek te gaan hoe doet gerealiseerd kan worden.

Leuk idee, en nu?

We staan in nauw contact met de Provincie Groningen en één van haar programma’s: Nationaal Programma Groningen. De thema’s van de dag kwamen grotendeels overeen met de pijlers van dit programma. De visie die wij creëerden op 12 oktober is een geluid van onze generatie, die wij graag met hen delen.
Het NPG is natuurlijk niet de enige organisatie die met de toekomst van Groningen bezig is. We willen ons ook gaan inzetten om te verkennen of er andere partijen / instanties zijn in regio Groningen die iets zien in de vele ideeën!

Zou je mee willen helpen met een van de ideeën of wil je op een andere manier betrokken blijven? Laat het weten via het contact formulier!

%d bloggers liken dit: